Naše usluge i tehnologija koju koristimo

Stomatološka protetika

Bez obzira radi li se o malim protetskim nadoknadama ili velikim i sveobuhvatnim oralnim rekonstrukcijama, u ordinaciji provodimo stručnu i detaljnu dijagnostiku, analizu studijskih modela, funkcijsku analizu žvačnog aparata, ponuda moguće terapije pacijentu, koji može birati koja mu odgovara.
Nadalje, priprema pacijenta koja obuhvaća RTG-dijagnostiku, konzervativnu pripremu, inicijalnu parodontološku terapiju,te provizorne zube do uspostave trajnih protetskih nadoknada.
Pacijent ni u jednoj situaciji nije bezubog statusa. I kod dugotrajnih implantoloških rehabilitacija pacijent je zadovoljavajuće opskrbljen provizornim nadoknadama. Sve navedeno odrađuje se na jednom mjestu te od strane jednog operatera koji prati cijeli tijek terapije, te je potpuno upoznat sa situacijom.
Kvaliteti rada uvelike doprinosi izvrsna suradnja sa zubotehničkim laboratorijem DENTA-T Zdravko Tometić.
Dostupni su biocertifikati za sve materijale koji se koriste u organizmu od implantanata, preko proteza, do fiksno-mobilnih mostova, konstrukcija, te metal-keramičkih kao i cirkon keramičkih fiksnih protetskih nadoknada. Za pojedine kombinirane fiksno-mobilne radove moguća je izrada uz korištenja prava iz osiguranja HZZO-a. To je pogodno za pacijente s dopunskim osiguranjem.
Vrlo važna faza protetike je kontrola i održavanja radova kroz vrijeme jer se tako očuva funkcija i estetika rada kroz duži period.
Implantoprotetika omogućuje nadoknadu izgubljenih zuba na način da se izbjegnu proteze i brušenje susjednih zdravih zubi, dok već postojeće proteze je moguće pričvrstiti da budu nepomične i tako im se značajno povećava funkcija i komfor pri upotrebi.
Stomatološka protetika se bavi liječenjem i rehabilitacijom djelomične i potpune bezubosti i drugih većih oštećenja pojedinih zuba. Klasična podjela je na mobilnu i fiksnu protetiku. Zbog razvitka implantoprotetike, proteze odnosno mobilni protetski radovi su sve manje zastupljeni.

Mobilna protetika – Zubne proteze

Sa godinama dolazi do promjena u žvačnom aparatu, na način da ne nedostaju samo zubi, već meka i tvrda potporna tkiva uslijed resorpcije kosti. Zubne proteze, totalne ili parcijalne, trajne ili privremene, fiksirane na implantatima ili ne, pomažu nam rehabilitirati nedostale strukture. To je posebno potrebno kod osoba kojima nedostaje veći broj žvačnih jedinica i općenito starijim osobama. Zubne proteze zadovoljaju estetsku, žvačnu i protektivnu funkciju. Tijekom implanto-protetskih radova privremenim protezama premošćujemo vrijeme do konačne protetske opskrbe.

Fiksna protetika – Zubne krunice i mostovi

Krunicama i mostovima konzerviramo oštećen zub ili nadomještamo žvačne jedinice koje nedostaju. Na taj način omogućujemo žvačnu i estetsku funkciju te zaštićujemo zube od daljnjeg oštećivanja. To je najčešći način nadoknade izgubljenog zuba. Moderni materijali kao što su metal-keramičke i cirkon-keramičke krunice i mostovi optimalno rekonstruiraju funkcijske i estetske zahtjeve.

Konzervativna stomatologija

Konzervativna dentalna medicina podrazumijeva očuvanje tvrdog zubnog tkiva. Kvalitetnim ispunima omogućuje se dugotrajno produljenje žvačne jedinice nakon karijesa. U okviru te terapije endodontskom metodom repariraju se i nevitalni zubi te im se tako omogućuje žvačna funkcija kao i vitalnim zubima.

Endodoncija

Grana dentalne medicine koja se bavi morfologijom, fiziologijom, patologijom, dijagnostikom i terapijom zubne pulpe. Postupak se sastoji od tzv. vađenja živca, čišćenja, širenja, ispiranja i punjenja korijenskih kanala umjetnim materijalom. U našoj ordinaciji koristimo suvremenu tehnologiju strojne endodoncije NI-TI (nikal-titan) iglama čime se terapija završava u jednoj posjeti. Uspješno izveden postupak onemogućuje prodor bakterija u sitne šupljine oko korijenskog kanala te tako čuva preostalo zubno tkivo. Nakon završenog endodontskog liječenja potrebno je zub trajno opskrbiti.

Ispuni

U ordinaciji koristimo biokompatibilne kompozitne materijale te adhezive japanskog proizvođača SHOFU. Paleta boja kompozitnih materijala omogućuje izradu ispuna koji su nezamjetni, ne razlikuju se od preostalog dijela zuba.

Rad sa starijim osobama

Posebnu skrb u ordinaciji pružamo starijim osobama s potrebama kvalitetnih protetskih rješenja, vodeći računa o popratnim bolestima te dobi (dijabetes, hipertenzija, srčane aritmije, antikoagulantsko i antiagregacijsko liječenje, kardiovaskularne bolesti, osteoporoza, onkološka patologija).

Ordinacija se nalazi u prizemlju, bez stepenica te ima prilagođeni ulaz za pacijente sa invalidskim kolicima te je tako pogodna za osobe starije životne dobi i one s ograničenom pokretljivošću. 

Oralna kirurgija

Oralna kirurgija specijalistička je grana stomatologije koja se bavi kirurškim zahvatima u području usta, zuba i čeljusti. U ordinaciji je moguće uraditi od jednostavnih zahvata poput ekstrakcije zuba, gingivektomije, incizije i drenaže, pa sve do složenih oralnokirurških operacija poput podizanja dna sinusa, ugradnja umjetne kosti, transplatacije kosti te implatoprotetske terapije.

 

Implantoprotetika

Implantoprotetika omogućuje nadoknadu izgubljenih zuba na način da se izbjegnu proteze i oštećivanje susjednih zdravih zubi, dok već postojeće proteze je moguće pričvrstiti da budu nepomične i tako im se značajno povećava funkcija i komfor pri upotrebi. Nadoknadu zuba zubnim implantatom podrazumijeva ugradnju titanskog vijka u čeljusnu kost, formiranje gingive, postavu nadogradnje te zubne krune. Prije zahvata potrebno je procijeniti rengenskom dijagnostikom u tri dimenzije (CBCT), kako bi se pokazala anatomska struktura kosti te odabralo točno mjesto za postavu. Zahvati se izvode u lokalnoj anesteziji te su u velikoj mjeri bezbolni. Koristimo implantate BREDENT (Njemačka), GC Aadva (Japan).

Parodontologija

Upala parodonta ili potpornog aparata zuba je bolest koja se prepozna po krvarenju prilikom četkanja zubi, povlačenjem zubnog mesa te neugodnim zadahom te većom ili manjom pomičnošću zuba. Parodontološkom terapijom čuvamo postojeće stanje žvačnih jedinica, sprječavamo daljnji napredak parodontne bolesti, te sprečavamo njene sistemske štetne utjecaje na cijeli organizam jer kronično parodontološko upalno stanje šteti kardiovaskularnom sustavu, posebno kod starije populacije.


U tom segmentu imamo značajne uspjehe kod pacijenata koji dugi niz godina imaju očuvani zubni status te je parodontna bolest stavljena pod kontrolu.

Profilaksa

ČIŠĆENJE ZUBNOG KAMENCA izvodimo minimalno invazivnom tehnikom, ultrazvučnim uređajem za skidanje tvrdih i mekih zubnih naslaga.

PJESKARENJE – skidanje pigmentacija i biofilma sa površine zuba djelovanjem specijalnog praha, vode i zraka pod pritiskom.

POLIRANJE I FLUORIDACIJA –zaglađivanje očišćene površine zuba finom polirnom pastom. Pravilnom oralnom higijenom moguće je odgoditi nakupljanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, međutim, redovita kontrola kod stomatologa je nužna, minimalno jedan put godišnje.

Estetska dentalna medicina

Zubne ljuskice

Dio stomatološke protetike koji spada u estetsku dentalnu medicinu jesu ljuskice (veneers). Zubne ljuskice indicirane su kod pacijenta kod kojih je očuvano zubno tkivo te nema velikih oštećenja ali nisu zadovoljni oblikom, rasporedom ili bojom. Ljuskicama se ispravljaju manje nepravilnosti poput boje, oblika, veličine i položaja zubne krune. Za pacijente koji traže estetski makeover pristupa se probama izgleda rada (tzv. mock-up) te se tako dobije vjerni prikaz uživo kako bi izgledao rad u njihovim ustima. Kada je postignuto zadovoljstvo izgledom slijedi izrada rada.

Izbjeljivanje zubi

Postoje medicinske indikacije za izbjeljivanje zubi (nevitalni zubi, sivi ili smeđi).Izbjeljivanjem uklanjamo tvrdokorne pigmentacije, ujednačavamo boju susjednih zuba, te za nekoliko nijansi posvjetljujemo njihovu boju i transparentnost. Prije izbjeljivanja potrebno je zube očistiti od mekih i tvrdih naslaga. Meka tkiva oko zuba zaštićuju se posebnom barijerom koji onemogućava prodor aktivne tvari na meko tkivo. Sredstvo za izbjeljivanje je 35-40%-tni vodikov peroksid koji u kontroliranim uvjetima prodire kroz caklinu do dentina te djeluje na organsku tvar oksidoredukcijskim procesom koji daje efekt posvjetljenja. Efekt traje 3 – 6 godina, nakon čegaje moguće ponoviti postupak. Tijekom i nakon izbjeljivanja moguća je prolazna osjetljivost. Posebno je potrebno je pridržavati se uputa o hrani i piću u danima nakon zahvata.

Dječja stomatologija

Grana stomatologije koja obuhvaća sve aktivnosti stomatološke zaštite dječje dobi (do 12. godine) Iznimno je važno čuvati mliječne zube zdravima te učiti djecu pravilnoj oralnoj higijeni i zdravim navikama. Zdrave navike ostaju im za cijeli život, a mliječi zubi koji ispadaju u pravo vrijeme čuvaju mjesto za pravilan rast i pozicioniranje trajnih zuba. Od terapijskih postupaka vezanih za dječju dentalnu medicinu izdvajamo pečaćenje fisura na trajnim zubima te fluoridaciju.

Moguće je snimiti dječji ortopan sa iznimno niskom razinom zračenja. Tako je moguće otkriti zubne zametke i njihove faze rasta kao i izostanak i nepravilnosti nekih zubi što je važno za pravovremeni pregled kod ortodonta.

Radiološka dijagnostika

U ordinaciji koristimo suvremeni 3DCT uređaj marke SOREDEX 3D. Daje nam mogućnost i trodimenzionalnih slika manjeg i većeg polja te nam osigurava točnu dijagnozu bolesti. Posebna veliku vrijednost ima u implantoprotetici jer daje prikaz u tri dimenzije.

Ortopantomogram

Dijagnostički snimak je najvažniji za pravovremeno otkrivanje bolesti zuba i okolnih struktura koji reproducira cjelokupnu maksilofacijalnu regiju, uključujući i temporomandibularne zglobove (TMZ).

Digitalni ortopan ima visoku preciznost što omogućuje detaljan prikaz svih struktura te zbog toga ima i bolju dijagnostičku primjenu uz manju dozu zračenja u odnosu na klasičan snimak.
Jasno se uočavaju patološki procesi oko svih korijena zuba, stanje kosti u slučajevima parodontitisa, karijesne lezije na zubima. kao i promjene u sinusnim šupljinama.